rip to michael

 

 

勁歌今宵大雀局 第5集

mux 20180730 005

日期:2018年7月30日
主持:Albert、Hannah
嘉賓:《Camare/》-- Rock (Vocal,Guitar,Programme) / 子朗 (Vocal) / 壹 (Drum) / Peter (Bass)
主題:Camare/ 訪問

下載:第一節    第二節      

Carame/ FB︰ https://www.facebook.com/caramelnoplease/

7月20號啱啱新鮮熱辣推出全新Single: “anit”的香港獨立樂隊Camare/,經歷左年幾的全封閉式創作及磨合,不止成員變動,連隊名都一齊改埋,可以話係徹底改頭換面、以全新面貌示人,在一眾樂迷中都引起左轟動。

Camare/的樂隊成員可以說係各有所長,包括了攝影師主音子朗、設計師結他手Rock、咖啡師低音結他手Peter、以及玩埋交響團的鼓手壹。到底佢地四位在樂隊中發生左怎樣的改變,在音樂的創作中又有乜心得同埋故事,係點樣將佢地自己的不同喜好與特長,完美地融合入樂隊,將佢地的Single變成一部豐富的小劇場。

今節回顧番7月20號的Single Release Party,現場又有發生乜趣事呢?成個過程的編排又有乜小心思?點解仲有重量級神秘人物出現呢?一齊聽聽佢地講左啲乜啦。

 

歌曲:
01 A little to be Seven
02 ANIT
03 China Is Where She Came From
04 Bust
05 Forget This Forget That
06 Done
 

勁歌今宵大雀局
致敬傳奇本地樂隊AMK大碟《勁歌金曲大雀局》的音樂清談節目,每集不同嘉賓主持與不同華語indie音樂單位對談,嬉笑怒罵論盡獨立音樂的困境與前景,揭露indie音樂人最估你唔到最真實一面。